A könyvvizsgálat az ellenőrzési rendszer egyik eleme. A könyvvizsgálat a tulajdonosok megbízásából elvégzett speciális, komplex ellenőrzési folyamat, egy független szakértői véleményalkotás, a megbízó gazdálkodásának vizsgálata, a vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről közzétett adatok megbízhatóságának, valódiságának hitelesítése.

A könyvvizsgálat célja annak megállapítása, hogy a vállalkozó által az üzleti évről készített éves beszámoló a számviteli tv előírásai szerint készül, és annak megfelelően megbízható és valós képet ad a vállalkozó vagyoni és pénzügyi helyzetéről, működés eredményéről.

Mi is a könyvvizsgálat?

Könyvvizsgálat - emeste.hu

Könyvvizsgálat

A könyvvizsgálat során ellenőrizni kell az éves beszámoló és a kapcsolódó üzleti jelentés adatainak összhangját. A pénzügyi kimutatások átvizsgálása során kellő bizonyosságot kell szerezni arról, hogy a pénzügyi kimutatások nem tartalmaz lényeges, hibás állítást.

Ez egy olyan ellenőrzés, amely a gazdálkodást törvényi szempontból vizsgálja meg, miszerint minden előírásoknak megfelelően történik. A könyvvizsgáló megállapításairól jelentést készít.

A könyvvizsgálat törvényileg szabályozott, ami meghatározott cégek, vállalkozások számára kötelező jellegű.

Azonban nem csak azoknak érdemes elvégeztetni ezt, akiknek muszáj, hiszen a könyvvizsgálat rengeteg előnnyel jár.

A könyvvizsgálat kulcsfontosságú szerepet tölt be az általános és a piaci bizalom, a hitelesség megteremtésében, megőrzésében vagy éppen annak helyreállításában.

Kinek kötelező a könyvvizsgálat?

Azt már tudjuk, hogy a könyvvizsgálat törvényileg kötelező és az által szabályozott, de azt még nem írtuk le, hogy kik számára kötelező ezt elvégeztetni.

Mivel a számviteli törvény szabályozza, ez természetesen változhat, valamint több különleges eset is indokolhatja a könyvvizsgálat elvégzését, azonban két olyan feltétel van, amely esetben mindenképpen szükséges.

Könyvvizsgálat - emeste.hu

Könyvvizsgálat

Az egyik ok, amikor a könyvvizsgálat kötelező, ha a vállalkozás éves bevétele eléri a 300 millió forintot. A másik ok, ha az alkalmazottak száma meghaladja az ötven főt.

Mind a két esetben az előző két év átlagát kell figyelembe venni. Amennyiben a két eset közül bármelyik érvényes a vállalkozásra, akkor a könyvvizsgálat elvégzése kötelező.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy akikre nem igazak ezek az állítások, azoknak biztosan nem kell könyvvizsgálatot végeztetniük. Más esetben is indokolt lehet a könyvvizsgálatot igénybe venni.

Érdemes bizonyos esetekben kihasználni a könyvvizsgálat nyújtotta előnyöket. Azokban a vállalkozásokban, amelyekben igénybe veszik ezt a szolgáltatást, sokkal könnyebben és gyorsabban észre lehet venni, ha bármilyen szabálytalanság történt.

Ki választható könyvvizsgálat feladatok ellátására?

Könyvvizsgálatra olyan okleveles könyvvizsgáló vagy könyvvizsgáló társaság választható, aki szerepel a Magyar Könyvvizsgáló Kamara nyilvántartásába.

Hogy kire essen a választás, azt csak a társaság legfőbb szerve (a taggyűlés) döntheti el.

Irodánkban többek között a könyvvizsgálat teljesítésére is jól képzett szakemberek dolgoznak.

Ezen túl pedig más pénzügyi, számviteli feladatokat is vállalunk.

Az Ön vállalkozása számunkra fontos. A könyvvizsgálat feladatával, valamint minden más pénzügyi szolgáltatással kapcsolatban elengedhetetlen, hogy minőségi és precíz munkát végző céget bízzon meg.

Irodánk 1990 óta foglalkozik a pénzügyi és számviteli, valamint adózási feladatok ellátásával. Ezalatt mély szakmai tapasztalatot és gyakorlatot szereztünk, valamint ügyfeleink megelégedettségét, melyet teljeskörű, személyre szabott szolgáltatásaink által nyertünk el.

Ha könyvvizsgálat feladatára keres szakembert, az M&T Kft. csapata szívesen áll az Ön rendelkezésére.